wentylować ziarno

Przechowywanie ziaren wymaga odpowiedniego przygotowania. Chodzi o zapewnienie plonom dopływu świeżego powietrza do przechowywanej kolumny ziarna. Właściwe wentylowanie ziaren pozwala na obniżenie ich temperatury. Zmniejsza się też ryzyko zaparzenia ziaren, rozwoju drobnoustrojów, bakterii, pleśni. Jakość ziarna zależy nie tylko od jego czystości, ale również od poziomu wilgotności.

Ziarno zaleca się przechowywać w silosach. Możliwe jest bowiem zastosowanie w nich niemal bezobsługowych systemów wentylacji automatycznych. Nowoczesne systemy osuszania i wentylacji umożliwiają sprawne nadzorowanie jego parametrami. Pozwalają zachować suchość i czystość ziarna. Minimalizują też ryzyko poniesienia strat spowodowanych zniszczeniem plonów. Odpowiednio dobrane rozwiązania technologiczne pozwalają dbać o odpowiednią temperaturę i wilgotność ziarna.

Dlaczego wilgoć i wysoka temperatura szkodzi ziarnu?

Ziarno zaraz po zbiorach plonu cechuje się dużą zawartością wilgoci, drobnych zanieczyszczeń. Ogromne znaczenie ma dokładne oczyszczanie ziarna. Najbardziej szkodzą mu owady, drobnoustroje, roztocza. Przemiana materii w ziarnie, która zachodzi w nim jeszcze długo po zbiorach powoduje nadmierne parowanie. Aby zahamować wszelkie procesy życiowe w ziarnie należy je schłodzić i regularnie wietrzyć. Świeże powietrze usuwa nadmiar wilgoci, która jest głównym powodem występowania pleśni. Stała wymiana tlenu chroni ziarno przed zaparzeniem (samozagrzaniem) i zniszczeniem plonu.

Wentylacja ziarna musi odbywać się regularnie. Gwarantuje to utrzymanie jakości ziarna nawet w trakcie długiego przechowywania. Jest ona równie ważna jak dosuszanie i chłodzenie go. Najkorzystniejszą i najmniej kłopotliwą metodą przechowywania ziarna, są jak już wiemy silosy.

Od czego zależy sposób wentylacji ziarna?

Silos zbożowy powinien mieć zamontowany system wentylacji, który zapewni aktywne przewietrzanie surowca w trakcie przechowywania. Wtłaczane powietrze wentylatorem przechodzi przez całą warstwę i opuszcza silos wywietrznikami w dachu. W zależności od budowy silosu możemy realizować następujące sposoby wentylacji ziarna:

– magazynować suche ziarna i okresowo je przewietrzać

– schładzać ziarno suche lub prawie suche do temp. 5-10⁰C

– suszyć ziarno wilgotne i mokre

Najlepsze warunki do aktywnej wentylacji powietrzem atmosferycznym występują we wrześniu i październiku. Latem chłodzenie jest możliwe tylko nocą. Silosy zbożowe należy systematycznie kontrolować, szczególnie w okresie występowania wysokich temperatur.

Możemy także zainwestować w rozwiązania, które stale kontrolują temperaturę, utrzymują odpowiednia wilgotność, zapewniają nagrzewanie silosu oraz jego wietrzenie, wszystkim tym musi zarządzać sprawny system, intuicyjny i prosty w obsłudze. Zagwarantuje on, chociażby to, ze nie dojdzie do rozpoczęcia gnicia ziarna lub procesu fermentacji.